.jpg)
Tau kenapa? Sebab mak aku bukan peminat tom yam tapi nak makan yang masam-masam buat tekak berselera. Aku pulak jenis tak makan asam rebus, yela, kuah dia bening aje kan. Tapi kalau asam rebus daging aku memang makan. Sebab? Sedap sangat wakk tak tipu. Senang sangat nak buat.
Bahan-Bahan:
- 1 kg daging
- 6 biji bawang merah
- 1/4 belacan bulat – dibakar dan ditumbuk
- 4 batang serai – diketuk
- 1 sudu setengah serbuk kunyit
- 1 senduk lada kisar
- 4 keping asam keping
- gula, garam, perisa
Cara Memasak:
1. Hiris daging, macam biasalah. Aku buat sekilo daging. Kalau dapat daging tetel lagi sedap. Tumbuk 6 biji bawang merah bersama belacan yang dibakar. Kalau belacan kau dah siap bakar haa tumbuk jela. Belacannya 1/4 dari yang bulat tu. Aku tadi membakar belacan ye.
2. Dah cuci dagingnya, masukkan ke dalam periuk. Hidupkan api perlahan dulu. Tak payah masuk air dulu. Masukkan serai ketuk tadi. Masukkan bahan tumbuk. Masukkan 1 sudu setengah serbuk kunyit dan 1 senduk lada kisar.
3. Besarkan sikit api, gaul, tunggu sampai air daging keluar. Dah terbit air daging, masukkan air sehingga tenggelam daging dan reneh sehingga empuk. Dah empuk? Tambah air sikit kalau kurang. Masukkan asam keping 4 keping.
4. Seterusnya, masukkan garam, sedikit gula dan perasa jika perlu. Didihkan kuah. Dah siap!.
Ya Allah yang demam-demam tu tryla. Spare nasi seperiuk. Ni saje dik boleh asbab lega sikit demam, selera nak makan. Masam masam rasa kuah daging yang flavourful, another option kepada mereka yang kurang suka tomyam macam mak aku. Kita lepas makan nasi, kuahnya kita hirup hirup. Selamat mencuba.
Sumber: Syalfarina Razali