.jpg)
Buat bentuk sticks ni senang, cucur tak akan jadi herot petot. Taklah malu sangat nak bagi laki makan. Anak-anak pulak rasa macam churros katanya… Hehe. Laju habis dik. Sedap makan petang-petang ni, lagi-lagi kalau hujan. Perghh layannn! Di sini saya kongsikan resepinya.
Bahan-Bahan:
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan air
- 3-4 sudu besar gula
- 1 sudu besar minyak masak
- 1 sudu kecil garam
Cara Membuat:
1. Mula-mula masak air, gula, minyak dan garam. Masak sampai semua gula larut. Air dah mendidih, tutup api. Letak tepung dalam bekas yang sesuai. Saya guna tepung gandum cap ros. So far yang ni best, tepung lain kadang-kadang jadi lembik sikit.
2. Tuang air gula yang dimasak tadi ke dalam tepung. Kacau-kacau, gaul rata. Tunggu sejuk sikit, uli-uli pulak dengan tangan, nak pastikan semua tepung sebati dengan air gula. Lepas dah uli doh ni sepatutnya tak melekat kat tangan ye.
3. Bentukkan panjang-panjang, lepas tu potong. Ikut suka nak potong jadi panjang mana. Kat rumah ni anak-anak ramai, kena buat kontot-kontot sikit, bagi dapat banyak. Panaskan minyak, goreng guna api sederhana. Balik-balikkan, goreng sampai perang ya.
HASILNYA
Dah siap! luar rangup, tapi lembuttt je kat dalam. Kalau nak buat lagi gemuk-gemuk pun boleh je. Atau nak buat bentuk lain, sukati hehe. Cicah pulak dengan sos thai, nyummmm.
Sumber: E-mah Najmah