Resepi Cucur Nasi Style Orang Cina Simple Dan Sedap



Resepi cucur nasi ini dikongsi oleh seorang pengguna Facebook, iaitu Cik Puan Norzaiha Razali. Anda boleh menggantikannya dengan apa jua jenis sayur yang anda suka.

Jika anak-anak sukar makan nasi atau enggan makan sayur, cubalah memberi bagi Cucur Nasi Orang Cina ini. Anak-anak mesti tak perasan cucur ini ada nasi dan sayur di dalamnya.

Makan cucur nasi ini bersama sos juga amat sedap. Satu keping memang tak cukup!

Bahan-bahan:

  • 3 biji telur
  • 2 senduk nasi
  • 1 ½ sudu makan tepung gandum
  • Sesudu kecil garam
  • Carrot (dicincang)
  • Daun Lucia (dihiris halus)
  • Daun bawang (dihiris halus)

Cara membuat:

1. Cuci nasi dan masak seperti biasa. Setelah dimasak, biarkan sejuk sebentar.

2. Dalam sebuah mangkuk, patah-patahkan atau hancurkan nasi dengan garpu.

3. Tambahkan telur ke dalam mangkuk bersama nasi yang sudah hancur. Kacau rata.

4. Campurkan tepung gandum dan garam ke dalam adunan nasi dan telur. Pastikan adunan menjadi kental dan sebati.

5. Masukkan carrot, daun Lucia, dan daun bawang yang telah dicincang halus ke dalam adunan. Gaul rata.

6. Panaskan minyak dalam kuali. Apabila minyak sudah cukup panas, ambil sejumlah adunan dengan senduk dan masukkan ke dalam minyak panas.

7. Goreng sehingga cucur berwarna keemasan. Angkat cucur nasi dan letakkan di atas kertas tisu untuk menyerap lebihan minyak.

8. Ulang semula sehingga semua adunan habis digoreng.

9. Sedia untuk dinikmati! Hidangkan cucur nasi bersama sos pilihan anda.

Selamat mencuba.

Sumber: Norzaiha Razali