.jpg)
Resepi jenahak lada hitam tumis asam ini cukup mudah dan ringkas disediakan. Yang paling penting, ia sangat lazat dan menyelerakan!
Kalau ada yang mahu mencuba, boleh lihat resipi yang dikongsikan oleh Neny Laihan di bawah.
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 3 keping besar isi ikan jenahak (boleh ganti guna isi ikan tenggiri @ ikan merah)
- 1 labu bawang holland hiris nipis
- 2 tbsp lada hitam biji*
- 6 ulas bawang putih*
- 2 inci halia muda*
- 2 ketul besar kunyit muda*
- Pes asam jawa secukupnya
- Garam
- Cukup rasa maggi
- Gula secukupnya
Cara memasak:
1. Lumur isi ikan dengan garam, serbuk kunyit dan serbuk kunyit. Gaulkan juga dengan cuka makan. Kemudian, goreng ikan sehingga garing dan ketepikan seketika.
2. Tumbuk kasar bahan bertanda (*). Mula-mula kasar lada hitam biji, diikuti dengan bawang puti, halia muda dan kunyit.
3. Hiris nipis bawang holland, kemudian bancuh asam jawa dengan suku cawan air masak.
4. Panaskan minyak secukupnya, masukkan bahan tumbuk tumis sehingga naik bau. Masukkan juga bawang holland yang telah dihiris nipis, tumis sehingga layu.
5. Seterusnya, masukkan air asam dan bahan perasa. Kacau sebati sehingga agak mengering. Kemudian masukkan isi ikan yang telah digoreng tadi, kacau sebati.
6. Sedia untuk dimakan bersama nasi panas-panas.
Selamat mencuba.
Sumber: Neny Lai Han