.jpg)
Mari cuba buat Laksa Lemak Utara versi tumis. Kuah laksa ini disediakan menggunakan sardin tin. Bukan saja enak, ia juga mudah untuk disediakan.
Untuk resepi laksa versi tumis ini, anda boleh mengikuti cara yang dikongsikan oleh Syana Anuya Manmad. Tanpa membuang masa, mari kita lihat satu per satu bahan yang diperlukan.
Bahan-bahan tumis:
- Lengkuas
- Halia
- 2 biji bawang besar
- 4 biji buah keras
- Cili kering (ikut rasa)
- Sedikit belacan
Kisar sehingga halus bahan-bahan di atas.
Bahan-bahan lain:
- 1 bungkus serbuk kari ikan/ ayam/ daging (bancuh dengan air dan jadi kan pes)
- 1 tin sardin & 1 tin mackerel*
- 1 kotak kecik santan
- 2 batang serai diketul
- Minyak untuk menumis
- Air untuk kuah
- 3-4 asam keping
- Daun kesum
- Bunga kantan
Basuh dulu dua jenis ikan ini. Kemudian, kisar halus ikan sardin manakala ikan mackerel pulak kisar kasar.
Bahan-bahan hiasan:
- Timun
- Bawang besar
- Salad
- Cili besar/ padi
- Daun pudina
- Nanas
- Limau nipis
Cara-cara penyediaan:
1. Panaskan minyak.
2. Tumis serai, pes serbuk kari, dan bahan-bahan yang diblend sehingga naik minyak.
3. Masukkan ikan sardin yang telah diblend dan air untuk kuah, mengikut kuantiti yang diinginkan.
4. Kacau-kacau supaya sebati.
5. Tambahkan asam keping, daun kesom, dan bunga kantan.
6. Setelah mendidih, masukkan santan dan kecilkan api supaya santan tidak pecah minyak.
7. Setelah sebati, tambahkan garam, gula, serbuk perasa, dan bahan lain mengikut selera. Boleh tambahkan ajinomoto jika dikehendaki.
8. Bila rasanya sudah sedap, tambahkan sedikit petis (otak udang) untuk meningkatkan kelezatan laksa lemak utara.
Selamat mencuba.
Sumber: Syana Anuya Manmad