
Dah jumpa balik resepi muffin pisang yg mummy suka buat sejak dulu lagi, resepi dari Chef Number Wan!
Bahan dan cara buat:
- 1 cawan atau 1 1/2 cawan pisang yg telah dilenyek
- 1/2 cawan butter
- 1/2 cawan brown sugar
Mix bahan di atas sehingga gula hancur dan sedikit kembang. Masukkan;
- 1 biji telo A
- 1 sdt esen vanila
Mix sehingga tercampur rata. Masukkan campur dulu 2 bahan ini;
- 1 sdk baking soda
- 2 sdb air panas campur keduanya
Gaul rata. Masukkan pula;
- 1 1/2 cawan tepung gandum
Cara membuat:
Gaul balik kesemuanya dan masukkan 1/2 cawan coklat cip.
Masukkan adunan ke dalam muffin cup 3/4 adunan dan tabur coklat cip lagi.
Sebelum bakar pastikan oven dipanaskan dulu 180 drjh dan bakar 25 minit.
Pisang yg sesuai, pisang berangan atau emas - dilenyek bukan diblender supaya muffin atau kek pisang nampak berurat.
Sumber: Makcik Ratu