Resepi Muffin Pisang Mudah Gebu Elok Tanpa Mixer



Dah jumpa balik resepi muffin pisang yg mummy suka buat sejak dulu lagi, resepi dari Chef Number Wan!

Bahan dan cara buat:

  • 1 cawan atau 1 1/2 cawan pisang yg telah dilenyek
  • 1/2 cawan butter
  • 1/2 cawan brown sugar

Mix bahan di atas sehingga gula hancur dan sedikit kembang. Masukkan;

  • 1 biji telo A
  • 1 sdt esen vanila

Mix sehingga tercampur rata. Masukkan campur dulu 2 bahan ini;

  • 1 sdk baking soda
  • 2 sdb air panas campur keduanya

Gaul rata. Masukkan pula;

  • 1 1/2 cawan tepung gandum

Cara membuat:

Gaul balik kesemuanya dan masukkan 1/2 cawan coklat cip.

Masukkan adunan ke dalam muffin cup 3/4 adunan dan tabur coklat cip lagi.

Sebelum bakar pastikan oven dipanaskan dulu 180 drjh dan bakar 25 minit.

Pisang yg sesuai, pisang berangan atau emas - dilenyek bukan diblender supaya muffin atau kek pisang nampak berurat.

Sumber: Makcik Ratu