.jpg)
Menu hari ni kita masak yang simple tapi gerenti bertambah makan. Susah nak berhenti bila dah mula makan. Buatnya mudah sekali. Kombinasi kentang dan ikan bilis ni memang padu, dimasak sempurna cukup rasa. Resepi ni sedap sampaikan mata yang terlolap boleh sugar bugar terang benderang celik.
Bahan-Bahan:
- 3 biji kentang - sagat guna pengopek kentang
- Sejemput ikan bilis
- Sejemput cili kering - direbus
- 1/2 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu sos tiram
- 1 sudu cili sos
- Garam / Gula / Cuka - secukup rasa
- Minyak
Cara Masak:
Goreng kentang sampai garing. Ketepikan. Masukkan ikan bilis. Masak sampai garing. Ketepikan.
Kurangkan minyak. Dan masukkan cili kering + bawang besar + bawang putih yang dah diblender halus. Masak sampai masak betul.
Tuangkan sos & sos tiram. Dan rasakan selebihnya dengan garam, gula & cuka secukup rasa.
Bila cili dah masak dan rasa dah cukup sedap, matikan api. Biarkan sambal tu sejuk baru masukkan ikan bilis & kentang. Gaul sebati supaya semua bahagian dapat. Tapi kalau makan bertambah jangan marah tau. Sebab awak masak memang sedap
Selamat mencuba.
Sumber: Yasmin Dayanti Fami