Resepi Sambal Paru Memang Sedap Dengan Nasi Panas



Punyalah teringin nak makan sambal paru dengan nasi panas. Ada pulak mangga muda hiris, cadang nak buat kerabu pucuk paku. Cukup menu kita. Masak ni memang kena sabar sikit. Takpelah Syalfa, harung jela. Meh aku share resepi cara aku.

Bahan-Bahan:

  • 800g Paru
  • 1 batang serai
  • seinci halia
  • 3 senduk kecil cili kisar (dalam 6 sudu besar)
  • sedikit gula melaka pure
  • sejemput asam jawa
  • garam dan perasa
  • minyak untuk menumis

Bahan Kisar:

  • 2 biji bawang merah sederhana besar
  • 1/2 biji bawang holland
  • 6 ulas bawang putih

Cara Memasak:

1. Dah basuh paru, rebus paru sampai lembut, aku rebus dalam 1 jam. Dah rebus kita hiris, salutkan dengan kunyit dan garam, kita goreng sampai permukaan tu garing sedikit. Nampak rupa goreng. Letak tepi.

2. Aku masak ni dalam 800g paru. Bawang merah sederhana besar 2 biji, setengah biji bawang holland, 6 ulas bawang putih. Blend semua ni. Titik 1 batang serai, seinci halia, letak tepi.

3. Ambil minyak goreng, buh dalam kuali, tumis bahan kisar, masukkan sekali serai dan halia. Pastikan tumis bawang sampai naik bau brown-brown colour dia. Jangan bawangnya berair.

4. Masukkan cili kisar 3 senduk kecil, dalam 6 sudu besar. Tumis sampai pecah minyak, masuk air sedikit demi sedikit, tumis lagi sampai merah gelap. Masa ni aku ada masuk sedikit gula melaka pure.

5. Masukkan hirisan bawang holland. Aku reneh sambal ni adalah dalam 40 minit. Ambil sejemput asam jawa, masuk air, ramas dan masukkan dalam sambal. Perasakan dengan garam dan perasa.

6. Sambal dah elok masak, masukkan paru. Renehkan paru bersama sambal dalam 10 minit. Tutup api. Selamat mencuba.

Sumber: Syalfarina Razali