.jpg)
Siapa peminat sotong di sini? Kalau ada, anda wajib cuba resepi sambal sotong garing pecah minyak ini! Sambal sotong ini istimewa kerana teksturnya yang kering, garing dan sambalnya benar-benar pecah minyak terus menyajikan aroma serta rasa yang memukau.
Jom baca resepi lengkap di bawah.
Bahan-Bahan Utama:
- Sotong segar (dilumur garam dan serbuk kunyit)
- Serbuk kunyit (untuk rasa lebih sedap)
- Bawang merah ros (dihiris atau ditumbuk)
- Bawang putih (dihiris atau ditumbuk)
- Cili kisar (ikut tahap kepedasan yang anda suka)
- Sos tiram (sedikit sahaja untuk tambah rasa)
- Air asam jawa (untuk rasa masam seimbang)
- Garam, gula melaka, dan serbuk perasa (mengikut citarasa)
Cara Penyediaan:
1. Sotong yang telah dibersihkan dilumur dengan garam dan serbuk kunyit. Biarkan seketika. Serbuk kunyit ini bukan sahaja memberi warna tetapi juga menambah rasa.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris sehingga naik bau dan sedikit garing.
3. Masukkan cili kisar ke dalam tumisan dan kacau sehingga cili benar-benar pecah minyak. Tambahkan sedikit air dan teruskan menumis sehingga sambal menjadi garing dan kering.
4. Tambahkan sos tiram ke dalam sambal. Gaul rata.
5. Masukkan air asam jawa untuk seimbangkan rasa sambal. Renehkan sambal sehingga semakin pekat dan airnya berkurangan.
6. Masukkan sotong yang telah dilumur kunyit tadi. Anda tidak perlu menambahkan air kerana air sotong akan keluar dan bersatu dengan sambal.
7. Masak sehingga sotong sebati dengan sambal seterusnya menjadi garing.
8. Perasakan sambal dengan garam, gula melaka dan serbuk perasa. Jika suka, tambahkan bawang hiris di saat akhir untuk tekstur tambahan.
Selamat mencuba.
Sumber: Syalfarina Razali