.jpg)
Sardin dalam tin merupakan antara menu bajet yang menjadi pilihan ramai di saat sedang berjimat. Namun, selain dari sambal sardin yang sudah biasa dimasak, anda boleh juga cuba resepi sardin goreng kering yang jarang dimasak orang.
Resipi di bawah merupakan hasil perkongsian oleh Puan Siti Khadijah Abdul Razak. Menurutnya, menu ini dipelajari daripada arwah ibunya. Jom cuba!
Bahan-bahan yang diperlukan:
- Sardin tin
- Bawang besar
- Cili
- Garam
- Serbuk perasa
Cara memasak:
1. Masukkan sardin berserta kuahnya sekali ke dalam kuali. Goreng sehingga kering tanpa guna minyak.
2. Jangan kacau terlalu kerap dan pastikan isi jangan terlalu hancur.
3. Apabila nampak sudah kering, kikis kuali untuk dapatkan kerak dari kuah sardin yang sudah kering.
4. Kemudian, boleh masukkan bawang dan cili. Kuanti mengikut cita rasa masing-masing.
5. Gaul kesemuanya sehingga sebati dan bercampur rata.
6. Boleh perasakan dengan garam dan serbuk perasa jika suka.
7. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas.
Selamat mencuba.
Sumber: Siti Khadijah Abdul Razak