Resepi Agar-Agar Lumut Perisa Pandan dan Gula Merah



Salam semua. Siapa yang tengah cari ape nak buat nak tambah income, jom buat agar-agar ni. Boleh ju al kat kawasan masing-masing, Inshallah ramai peminatnya. Resepi ni paling senang nak buat. Kalau rajin boleh letak dalam acuan cantik-cantik.

Bahan Agar-Agar Lumut Pandan:

  • 20gm agar-agar tali
  • 2 liter air
  • 7.5ml @ 2 sudu kecil emulco pandan (brand apito bakels)
  • 250 gram gula pasir
  • 20gm gula batu
  • 1 sudu kecil garam

Satukan (pukul sampai sebati) dalam bekas lain, jadikan lebih kurang 500ml.

  • 1 kotak santan + 1/2 kotak air (kocak baki santan dalam kotak tu)
  • 2 biji telur
  • 1 penutup Esen vanila
  • 1/2 sudu kecil Sunquick

Cara Membuat:

1. Rebus agar-agar dan air sampai gelegak. Masukkan emulco, gula putih dan gula batu. Biar gelegak sampai agar-agar dan gula larut.

2. Besarkan api, masukkan adunan santan. Biarkan saja jangan kacau. Lepas dia gelegak sekali lagi, kacau sekejap dan tutup api.

3. Bila nak cedok dalam bekas baru kacau lagi, setiap kali nak cedok bagi sama rata dapat bahagian telur tu. Siap!.

Bahan Agar-Agar Gula Merah:

  • 20gm agar-agar tali
  • 2 liter air
  • 300 gram gula merah cap bintang
  • 20gm gula batu
  • 1 sudu kecil garam

Satukan dalam bekas lain untuk jadikan lebih kurang 500ml.

  • 1 kotak santan + 1/2 kotak air (kocak baki santan dalam kotak tu)
  • 2 biji telur
  • 1 penutup Esen vanila
  • 1/2 sudu kecil Sunquick

Cara masak sama macam yang pandan dekat atas.

Sumber: Cik Markonah