Resepi Gulai Ikan Utara - Makan Dengan Nasi Panas Memang Sedap



Tudia gulai pon segak macam orang yang masak. Kata arwah ayah, gulai ikan kena ada masam-masam sikit. Arwah ayah antara seorang lelaki yang pandai masak dan buka kedai makan setelah pencen. Gulai kena masak bagi lama sikit sampai minyak berlenang. Pesen arwah mak mummy kalau buat gulai minyak berlenang. Berlinang ayaq mata teringatkan arwah mak dan arwah ayahanda tercinta.

Bahan-Bahan:

  • 2 ekor ikan bawal – basuh dengan jus limau nipis atau asam jawa
  • 1 sdb – basuh dulu dan tapis
  • Daun kari
  • Halba
  • Asam jawa
  • Santan sekotak kecil
  • Cili hijau, bendi, terung, tomato
  • Garam, gula, perasa

Bahan Hiris:

  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih

Bahan Tumbuk:

  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • Halia

Bahan Rempah:

  • 5 sdb rempah kari ikan
  • 2 sdb serbuk cili – nak pedas tambah la lagi
  • 2 sdb serbuk rempah kari daging

Cara Memasak:

1. Panaskan minyak, tumis daun kari dan halba kemudian kemudian masukkan bahan hiris. Tumis sehingga wangi, bila dah wangi masukkan bahan tumbuk serta bahan rempah (campurkan terlebih dahulu bahan tumbuk dan rempah sekali dalam bekas).

2. Tambah sedikit air dan masaklah sampai rempah garing. Setelah garing tambah air lagi. Ulang masukkan air tu beberapa kali atau sehingga rempah betul-betul masak. Masukkan air sikit-sikit ya.

3. Guna api perlahan saja dan sentiasa kacau supaya tak hangit. Setelah itu masukkan air asam jawa dari segenggam asam jawa. Masukkan juga air secukupnya. Masukkan garam sesiap atau perasa secukupnya. Boleh masukkan sedikit saja cuka makan untuk pejalkan ikan kalau suka.

4. Bila mendidih, masukkan ikan. Setelah, mendidih sekali lagi, masukkan santan sekotak kecil. Biarkan santan tu jangan dikacau untuk mendapatkan minyak yang berlenang atau pecah minyak. Masak sampai kuah mendidih.

5. Seterusnya, kalau nak boleh masukkan bendi, cili hijau atau kalau suka terung boleh masukkan sebelum ikan. Akhir sekali baru masukkan tomato, ikut suka. Boh la banyak mana pun.

Sumber: Makcik Ratu