Resepi Kuih Bangkit Tradisional Memang Sedap



Percubaan pertama buat biskut bangkit santan ni, tak sangka menjadi. Rasa lemak manis di mulut memang sedap. Cara nak buat pun mudah hanya guna beberapa bahan. Boleh tengok di bawah;

Bahan-bahan:

  • 400gram Tepung Sagu REMBIA yang dah disangai
  • 140gram Santan pekat (saya perah sendiri dari sebiji kelapa, saya masak dengan api slow. Kacau hingga pekat. Kalau masuk peti ais pon boleh nanti ambil yg bahagian atas saje. Yang pekat tu)
  • 2 biji Kuning telur
  • 100gram gula castor (resepi ni saya kurangkan gula supaya mak saya dapat makan)
  • 3 helai daun pandan

Cara buat:

Pukul telur dan gula sampai kembang. Ayak tepung tepung ke dalam adunan telur & telur tadi. Masukkan santan sikit2 yup dan uli sampai hingga jadi doh.

Tutup doh supaya adunan sentiasa lembab. Rehatkan doh selama 1 jam & baru la cetak2 guna acuan.

Nota:

1. Saya guna Tepung Sagu rembia dan bukan Tepung Ubi.
2. Saya sangai tepung dahulu sebab nak tepung tu ringan. Sangai 15 minit dengan daun pandan.
3. Bakar pada suhu 160 selama 30 minit .. Bergantung pada oven masing2. Macam saya guna oven meck.

Sumber: Adam Lah