
Resepi Lompang “Si Lesung Pipit”
Bahan A:
- 2 cawan gula merah
- 1/4 cawan gula pasir (kalau suka manis, lebihkan gula)
- 4 cawan air
Masukkan ke semua bahan-bahan nie di dalam periuk. Masak sehingga gula larut. Bila gula sudah larut, ketepikan sehingga air gula suam.
Bahan B:
2 cawan tepung beras
1 sudu teh air kapur
Bahan C:
- Sebiji kelapa (amik bahagian putihnya saja)
- Sedikit garam
Cara Membuat:
1. Sebelum tu panaskan dulu pengukus. Acuan kuih disapu minyak kemudian panaskan sekejap di dalam pengukus. Masukkan semua bahan A dan bahan B di dalam sebuah bekas. Kacaukan sehingga semua bahan-bahan sebati. Tapiskan.
2. Kemudian tuangkan adunan di dalam acuan. Kukus selama 15 minit dengan api yang kuat/besar. Bila dah masak, boleh la angkat. Jika ada air dalam lubang lesung tu bleh angkat dan tuang.
3. Sebelum hidangkan kuih, kukus sebentar kelapa yang dah dicampur dengan sedikit garam. Nie bertujuan untuk elakkan kelapa cepat basi. Boleh la di hidangkan. Sukatan nie boleh dapat 45 biji kuih.
Sumber: Shah Shatry