.jpg)
Kuih cucur topi ni memang legend! Rangup di tepi, lembut di tengah, dengan rasa manis yang cukup lemak. Bila naik topi cantik, memang puas hati. Jom cuba resipi mudah ni, gerenti jadi dan buat orang terkenang zaman dulu.
Bahan-Bahan:
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan tepung beras
- 1 cawan gula
- 2 cawan air
Cara-Cara:
1. Satukan semua bahan di dalam satu bekas dan kacau sehingga semuanya sebati.
2. Kemudian, kisar pula menggunakan blender untuk lebih sebati.
3. Biarkan semalaman di dalam peti ais sebelum menggoreng,
4. Keesokan harinya, boleh mula menggoreng menggunakan api sederhana. Pastikan guna kuali melengkung dan kuantiti minyak yang banyak.
5. Ambil satu senduk adunan, tuang ke dalam minyak. Tuang sambil tarik senduk ke atas.
6. Jangan balik terlalu dcepat, nanti tepung pada bahagian tengah akan keluar dan kuih menjadi rata.
Selamat mencuba!
Sumber: Faraszuiana Yazid