.jpg)
Kuih Seri Muka, kuih tradisional kegemaran ramai dengan gabungan pulut lemak dan lapisan hijau pandan yang lembut. Sesuai dijadikan hidangan minum petang atau juadah kenduri. Jom cuba resepi mudah ni, confirm jadi dan memikat selera.
Bahan-Bahan:
Bahagian bawah
- 3 cawan pulut
- 2 cawan santan
- Secubit garam
Cuci pulut dan toskan. Masukkan santan dan garam, kukus dalam talam selama 25 minit dan penyek-penyek sehingga padat.
Bahagian atas
- 1 cawan tepung gandum
- 2 cawan santan
- 1 1/2 cawan gula pasir
- Setengah cawan air pandan (kisar daun pandan)
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 biji telur
- Secubit garam
Cara-Cara:
1. Masukkan semua bahan-bahan blend bagi adunan halus.
2. Kemudian masukkan kedalam pulut yang telah dipadatkan
3. Kukus 30 minit siap. Boleh guna cawan apa-apa asalkan sukatan guna cawan yang sama.