.jpg)
Sambal sardin goreng ni memang lauk penyelamat bila nak masak cepat tapi tetap nak rasa padu. Pedas berapi, wangi, dan cukup rasa – confirm makan bertambah! Sesuai sangat untuk nasi panas-panas. Jom cuba resepi mudah ni.
Bahan-bahan:
- 1 tin sardin mackerel
- 1 biji bawang holland (separuh untuk tumis dihiris halus, separuh untuk akhir masakan dipotong bulat)
- 3 ulas bawang putih hiris halus
- 1 biji cili merah dihiris
- 3 biji cili padi diketuk, nak pedas letak lebih
- 3 sudu cili kisar
- 2 biji kentang size kecil dipotong dadu
- 1 biji tomato
- 2 sudu kicap
Cara-cara:
1. Buka tin sardin, asingkan isi dan kuah.
2. Goreng isi ikan dulu. Guna air fryer senang, tak risau meletup jika digoreng.
Jika nak menggoreng atas dapur gas, letakkan 1 sudu tepung jagung ke dalam minyak sebelum menggoreng sardin.
3. Dalam masa yang sama, goreng ubi kentang yang dipotong dadu. Apabila sudah masak, angkat dan ketepikan.
4. Panaskan minyak, tumis bawang holand dan bawang putih sampai naik bau.
5. Seterusnya masukkan cili kisar. Kacau sebati, kemudian masuk kuah ikan sardin yang ditapis tadi. Kacau lagi.
6. Masukkan setengah cawan air asam jawa.
7. Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.
8. Campakkan juga cili padi dan bawang holland.
9. Masukkan pula isi ikan dan kentang goreng.
10. Letakkan tomato dan gaul sebati. Tuangkan juga sedikit kicap.
Sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba!
Sumber: Liza Idris