Resipi Ikan Tenggiri Masak Kicap Berempah


Kalau dah selalu masak kicap ayam dekat rumah tu boleh cuba resipi ni. Ikan tenggiri masak kicap berempah. Sekali sekala ajar anak-anak makan ikan juga, kalau kena gaya masak memang habis mereka makan.

Bahan-Bahan:

  • 4 ketul isi ikan tenggiri sebesar tapak tangan
  • 1 biji bawang besar dipotong bulat
  • 2 biji tomato dipotong empat
  • 2 biji cili merah
  • Sedikit daun ketumbar
  • Air asam jawa secukup
  • Kicap secukupnya
  • Gula secukup rasa

Bahan Kisar:

  • 6 biji cili kering – direndam dlm air panas sehingga kembang
  • 10 Biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 sudu besar lada hitam
  • 1 sudu besar jintan putih
  • 1 sudu kecil biji ketumbar

Semua rempah ni disangai sehingga harum, guna api kecil sebelum kisar.

Cara Memasak:

1. Ikan tenggiri dibersih dan digaul dengan garam dan kunyit. Panaskan minyak, goreng ikan dan ketepikan.

2. Gunakan minyak tadi, jika banysk kurangkan. Tumis semua bahan kisar hingga terbit bau wangi dan naik minyak.

3. Masukkan semua ikan tenggiri, bawang besar, tomato kicap serta air asam jawa. Kacau semua bahan-bahan bagi rata. Jika terlalu pekat tambah air.

4. Racik halus daun ketumbar dan potong cili merah, kemudian taburkan atas ikan dan kacau rata. Rasa kuah jika ada bahan yang kurang boleh ditambah. Bila dah masak boleh la ditutup api.

5. Semua bahan-bahan yang diguna ni boleh ditambah atau dikurangkan mengikut selera masing-masing. Kalau suka pedas tambahkan cili api yang dibelah dua.

Sumber: Nur Masri