Resipi Puding Creme Caramel Nikmat Makan Sejuk-Sejuk



Creme Caramel atau Puding Karamel, memang delicious, creamy, smooth, silky dan jiggly. Nikmat tak terkata makan sejuk-sejuk ketika cuaca panas, laju meluncur dalam tekak. Resepi dari Chef Anna Olson.

Bahan-Bahan Caramel:

  • 1/2 cawan gula pasir
  • 3 sudu besar air

Bahan-Bahan Creme/Puding:

  • 2 biji telur penuh A (putih & kuning)
  • 2 biji kuning telur A
  • 6 sudu besar gula pasir
  • 1/4 sudu teh garam halus
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 2 cawan susu full cream

Cara Membuatnya:

1. Buat Karamel; Cairkan gula di atas api sederhana hingga berwarna perang. Campur air, kacau hingga gula larut semula. Tuang 1 sudu besar karamel ke dalam ramekin saiz 3.5″ inci. Ketepikan dulu dan biarkan karamel keras.

2. Buat Creme/Puding; Satukan telur, gula, garam dan esen vanila. Kacau hingga gula larut. Campur susu dan kacau sebati. Kemudian tapiskan, tuang ke atas karamel tadi.

3. Masukkan ramekin ke dalam loyang. Tuang air panas hingga 1/3 dari aras ramekin. Teknik ni di panggil bakar cara water bath/bain marie. Bakar cara water bath pada suhu 170c selama 30-35 minit, api atas dan bawah.

4. Sejukkan di dalam peti ais selama 2-3 jam. Sisipkan tepi puding karamel dengan pisau dan terbalikkan ke atas piring. Hias dengan strawberi, tak nak pun boleh je. Hidangkan sejuk-sejuk dari peti ais.

Nota:

  • Ramekin saiz 3.5 inci. Dapat 6 pcs creme caramel/puding karamel.
  • Boleh guna loyang saiz 7 atau 8 inci. Bakar lebih kurang 40-50 minit.
  • Sebaiknya tutup permukaan ramekin dengan aluminium foil masa bakar.
  • Chef Anna Olson campur sedikit jus lemon ke dalam karamel, tapi saya tak campur.

Sumber: Nor Al Fatihah Tihah