Resipi Roti Daging Viral Cara Homemade Confirm Sedap



Penangan Roti Daging Viral. Ramai beratur kat bukit bintang tunggu turn nak dapatkan Roti Daging. Kitanya tak daya la nak beratur berejam macam mereka. Buat sendiri je la kat rumah. Rupanya tak susah pun nak buatnya. Jom korang resipi zie share kat bawah;

Bahan Roti:

  • 500g Tepung Gandum Serbaguna
  • 5g Garam
  • 275g Air atau secukupnya

Cara Membuat:

1. Gaul Semua bahan di atas hingga sebati dan uli hingga doh kelihatan licin. Kemudian bahagiakan doh kepada beberapa bahagian atau 80g setiap satu. Perap doh bersama minyak masak selama 30-40 minit (lagi lama rendam lagi ranggup hasilnya).

Bahan Inti:

  • 500g Daging kisar/Ayam Dindings Chicken Burger
  • 1 sudu teh black pepper
  • 1 sudu teh serbuk lada sulah
  • 1 sudu besar hirisan daun kucai
  • 1 sudu besar lobak merah hiris halus dan cincang.

Bahan Shortening atau Minyak Tepung:

  • 50g Tepung Gandum
  • 80g Minyak Masak

Panaskan minyak dan tuang ke dalam tepung. Kacau sebati dan biarkan sejuk.

Cara Membuat:

1. Kisar kering daging atau hancurkan pakai tangan. Masukkan serbuk lada sulah dan lada hitam dan gaul bersama lobak merah dan daun kucai.

2. Doh Roti yang telah diperap minyak tadi, canai hingga nipis memanjang. Letak Bahan inti diawal doh dan sapu adunan shortening pada seluruh doh yang berbaki.

3. Balut inti dan gulung hingga selesai. Kemaskan doh dan tekan menjadi bentuk bulat (leper).

4. Goreng dengan sedikit minyak dan api sederhana. Balikkan roti supaya masak sekata hingga kuning keemasan. Siap untuk dihidang.

Sumber: Aisyah Humaira