Resepi Karipap Rangup Kulit Nipis – Sedap & Mudah Dibuat

 
Karipap merupakan antara kuih tradisional yang paling digemari rakyat Malaysia. Kulitnya yang rangup dan inti yang lazat menjadikannya hidangan sesuai untuk sarapan, minum petang atau juadah majlis. Dalam resepi ini, kami kongsikan cara membuat kulit karipap yang rangup serta inti keledek yang sedap.

Bahan-bahan Kulit Karipap Rangup

  • 1 kg tepung gandum
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan minyak masak (dipanaskan)
  • 2 sudu makan marjerin
  • 1 sudu kecil garam
  • ±450 ml air (larutkan garam di dalam air)

Cara Penyediaan Kulit

  1. Campurkan tepung gandum dan tepung beras dalam bekas besar.
  2. Panaskan minyak masak bersama marjerin, kemudian tuang ke dalam tepung tadi.
  3. Gaul menggunakan spatula sehingga campuran menjadi seperti serbuk roti.
  4. Larutkan garam dalam air, kemudian tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan sambil menguli sehingga menjadi doh lembut.
  5. Rehatkan doh di dalam peti sejuk selama 10 minit.
  6. Canai doh hingga nipis sebelum diletakkan inti.

Resepi Inti Keledek / Kentang

  • 2 ketul keledek (dipotong dadu)
  • 1 bawang merah (dihiris atau dikisar kasar)
  • 2 sudu besar serbuk kari daging (jenama Babas disarankan)
  • ½ cawan air
  • 1 kiub ayam
  • Gula dan garam secukup rasa

Cara Penyediaan Inti

  1. Tumis bawang sehingga wangi.
  2. Masukkan serbuk kari dan sedikit air, kacau sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan keledek dan baki air, kemudian tambahkan kiub ayam, gula dan garam.
  4. Masak sehingga keledek empuk dan inti kering. Sejukkan sebelum digunakan.

Tips Tambahan

  • Untuk versi daging atau ayam, tumis bersama sedikit halia dan lada kisar untuk aroma yang lebih sedap.
  • Pastikan kulit doh digiling nipis agar lebih rangup selepas digoreng.
  • Simpan karipap dalam peti beku jika ingin disediakan awal. Goreng apabila diperlukan.

Penutup


Karipap ini sesuai untuk dijadikan juadah keluarga, dijual, atau dijadikan bekalan berkelah. Cubalah resepi ini dan nikmati kulit karipap yang rangup serta inti yang penuh rasa. Semoga berjaya!

Sumber: Puan Roshidah Abu Bakar