Agar-Agar Bandung Laici Memang Sedap Di Makan Sejuk



Hai, hari ni tak rasa nak makan kuih untuk minum petang. Teringin nak makan yang sejuk-sejuk nak nyamankan tekak. Jom tengok resepi yang saya cuba ni, sedap sungguh rasanya. Simple dan tak banyak bahan.

Bahan-Bahan:

  • 680 ml air
  • 120 ml air laici (beli yang dalam tin sekali buah)
  • 200 ml susu cair
  • 1 bungkus agar-agar serbuk 10gram
  • Sedikit sirap ros @ pewarna pink
  • Gula putih ikut rasa

Cara Membuat:

1. Masukkan air, serbuk agar-agar dan air laici ke dalam periuk. Kacau sebatikan supaya agar-agar serbuk tak berketul. Baru bukak api dapur. Masak sebentar kemudian masukkan gula putih. Kacau-kacau sehingga gula larut, jangan lupa rasa ye.

2. Bila dah mendidih, bahagi 2. Satu bahagian biar warna asal dan satu bahagian lagi masukkan sirap ros atau pewarna dan susu cair. Sediakan loyang, basahkan sedikit, kemudian tuang agar-agar yang kosong ke dalam loyang tadi.

3. Susun buah laici di dasar loyang dalam agar-agar ikut kreativiti secara terbalik (bukak buah laici tu supaya dapat bentuk macam bunga). Biarkan keras sedikit, nak cepat masukkan ke dalam peti sejuk.

4. Bila dah agak keras, tuang pulak agar-agar yang bewarna tadi ke atas lapisan pertama tadi perlahan-lahan sehingga habis. Dah siap boleh la sejukkan kat luar dulu, pastu masukkan ke dalam peti sejuk.

5. Bila nak potong, terbalikkan agar-agar ke atas bekas yang besar dan rata. Guna la pisau yang nipis dan tajam untuk dapatkan bentuk yang cantik. Ok! siap, selamat mencuba ye.

Sumber: Azurah Ahmad