.jpg)
Inilah antara menu dimana arwah akan masak untuk waktu berbuka hari pertama puasa. Jom tengok
Bahan-Bahan:
- 1 kg daging segar
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 1/2 sudu besar serbuk jintan manis
- 1/2 sudu besar serbuk jintan putih
- 1 1/2 kotak kecil santan
- 1-2 keping asam keping
- 2 sudu besar kerisik
- 2 sudu besar gula melaka asli
- Sedikit hirisan daun kunyit dan daun limau purut
Bahan Kisar/Blend:
- 8 ulas bawang merah saiz sederhana
- 5 ulas bawang putih
- seinci halia
- seinci lengkuas
- 3 inci kunyit hidup
- 5 batang serai
- 20 tangkai cili api
Cara Memasak:
1. Sediakan 1 kg daging. Daging segar lebih baik. Potongla ikut melawan urat, kalau tak pandai potongla ikut mana pun. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan blend. Tumis hingga hilang air dia.
2. Masukkan daging yang kita dah basuh. Tunggu sampai keluar air daging. Sementara tu masukkan 1 sudu besar serbuk ketumbar, 1/2 sudu besar serbuk jintan manis dan 1/2 sudu besar serbuk jintan putih (Cara arwah nenek aku asalnya 3 rempah ni disagai dalam kuali dan di blend bersama bawang, cuma aku amik cara lebih mudah).
3. Air daging dah keluar, masukkan santan 1 kotak kecil dan tambah 1/2 kotak kecil lagi. Time ni perlahankan api, tutup kuali. Biarkan daging lembut dan rendang pekat. Aku reneh rendang ni 1 jam 30 minit. Jengah-jengah sekejap dan kacau ye.
4. Bila daging dah lembut, rendang dah pekat pecah minyak, masukkan 1-2 keping asam keping. Masukkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut, masukkan 2 sudu besar kerisik dan 2 sudu besar gula melaka asli yang dihancurkan. Ni semua penyedap. Bubuh garam macam biasa dan tutup api.
5. Arwah suka rendang ada kuah-kuah sikit. Jadi begini sajalah. Rasanya sedap. Secukup rasa. Kalau makan dengan ketupat palas atau lemang memang ngam teruk. Selamat mencuba ye. Semoga mengalir pahala buat arwah nenek aku.
Sumber: Syalfarina Razali