Rasanya Sangat Sedap Nangka Muda Boleh Dibuat Rendang



Resipi perkongsian oleh Puan Hanieliza Kamarudin ini cukup mudah dan ringkas untuk dimasak. Caranya lebih kurang sama saja seperti rendang biasa, cuma kali ini kita ganti guna nangka.

Jom cuba resepi rendang nangka muda ini. Kalau dah biasa masak guna ayam atau daging, kali ini apa kata kita tukar selera pula.

Bahan-bahan A:

  • 1 biji nangka muda (anggaran 2 kg)
  • 1 kg santan pekat
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 keping gula melaka
  • Garam secukup rasa
  • 1 cawan kerisek
  • 2 helai daun kunyit (dihiris)
  • 7 helai daun limau purut (dikoyak)

Bahan-bahan B (dikisar halus):

  • 1 cawan ikan bilis
  • 15 tangkai cili kering
  • 10 tangkai cili api merah
  • 2 inci kunyit segar
  • 1 inci lengkuas
  • 15 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih

Cara memasak:

1. Buang kulit nangka dan dipotong kecil. Rebuskan dengan garam sehingga lembut. Apabila sudah lembut, toskan.

2. Masukkan nangka, santan, minyak masak dan bahan kisar ke dalam kuali besar.

3. Masak sehingga pekat dan naik minyak sambil dikacau sekali sekala.

4. Masukkan gula melaka, garam, kerisek, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau lagi.

5. Apabila sudah nampak naik minyak dan pekat, boleh tutup api.

6. Sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba!

Sumber: Hanieliza Kamarudin