Red Velvet Crinkle Cookies Dengan Filling Cream Cheese



Sebelum ni pernah share versi coklat, kali ni versi red velvet pulak. Tapi yang ni lebih special sebab ada filling cheese. Cookies ni unik sebab teksturnya yang fudgy dan chewy. Separuh biskut dan separuh kek, tak crunchy macam cookies biasa tu. Coraknya terhasil dari salutan gula aising yang dibakar menjadikan ia merekah atau berkerut (crinkle). Saya letak filling cream cheese menjadikannya bertambah sedap dan nikmat dimakan. Untuk mendapatkan crinkle yang cantik kene salut gula aising tebal sikit.

Cookies: 56 pcs
Cookies + Filling: 28 pcs
Cookies Tanpa Filling: Simpan di dalam balang pada suhu bilik, tahan 1-2 minggu.
Cookies + Filling: Simpan di dalam peti ais di bahagian chiller, tahan seminggu.

Biasanya buat tak sampai 3 hari dah abis licin.

Bahan Cookies:

  • 2 biji telur B
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 1/3 cawan minyak masak
  • 1 sudu teh red velvet emulco
  • 1/2 sudu teh pewarna Bright Red
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar serbuk koko
  • 2 sudu teh serbuk penaik
  • Gula aising secukupnya untuk salutan

Bahan Filling Cheese:

  • 250gm cream cheese
  • 100gm butter
  • 100gm gula aising – diayak

Cara Membuatnya:

1. Cookies; Satukan telur, gula, minyak, red velvet emulco dan pewarna merah. Kacau dengan whisk hingga gula larut. Ayak tepung gandum bersama serbuk koko dan serbuk penaik. Kacau hingga sebati. Adunan agak lembut ye, tutup dan simpan di dalam peti ais di bahagian chiller selama 1 jam supaya adunan mudah untuk dibulat-bulatkan.

2. Sapu tapak tangan dengan sikit minyak. Bulat-bulatkan adunan sebesar saiz syiling 20 sen. Kemudian, salut dengan gula aising agak tebal untuk mendapatkan rekahan atau crinkle yang cantik. Proses bulat-bulatkan kene cepat untuk elakkan adunan menjadi lembut semula.

3. Bakar di dalam oven pada suhu 160c selama 15-20 minit, api atas bawah dan kipas on. Sejukkan biskut dulu sebelum letak filling.

4. Filling Cheese; Pukul cream cheese dan butter hingga sebati. Ayak gula dan pukul lagi hingga kembang.

5. Picit filling pada cookies. Kemudian, kapitkan dengan satu cookies lagi. Satu adunan saya dapat 56 keping cookies. Lepas dah letak filling akan dapat 28 biji. Bergantung pada saiz yang kita buat juga ye.

Sumber: Nor Al Fatihah Tihah