Siapa yang tak suka paru masak berkuah lembik-lembik, sebab ada bau paru, boleh try paru goreng berempah ni. Memang sedap dimakan begitu saja. Lepas goreng panas-panas, lagi sedap mengunyah atau dihidangkan dengan nasi.

Bahan-Bahan:

  • 1 kg paru – direbus bersama sedikit garam dan potongan halia, toskan dan dihiris nipis-nipis
  • 1 biji bawang Holland potong bulat
  • 1 sudu besar serbuk Kari daging
  • 3 sudu besar tepung jagung/Bestari
  • minyak masak secukupnya
  • daun kari
  • garam cukup rasa

Bahan Tumbuk:

  • 1 sudu besar biji ketumbar
  • 1 sudu besar biji jintan manis

Bahan Kisar:

  • kunyit hidup
  • 2 batang serai
  • 3 tangkai cili merah
  • 10 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 inci halia

Cara Membuat:

1. Gaulkan paru yang dihiris nipis dengan bahan kisar, bahan tumbuk, garam, cukup rasa, dan serbuk kari. Masukkan tepung, letakkan sedikit air dan gaul sebati. Tujuannya supaya rempaah melekat pada paru.

2. Seterusnya, perapkan semua bahan dalam setengah jam. Panaskan minyak dan goreng hingga garing. Jika tak suka garing, boleh juga goreng jangan sampai garing.

3. Masa separuh masak, masukkan bawang besar dan daun kari. Kacau hingga paru masak. Angkat dan toskan. Sedia untuk dihidangkan dan selamat mencuba.

Sumber: Nur Masri