.jpg)
Apam adalah salah satu kuih tradisional yang lembut, wangi dan sangat digemari. Resepi ini sangat sesuai untuk anda yang ingin mencuba membuat sendiri apam kampung di rumah.
Bahan-Bahan:
- 3 ½ cawan tepung gandum
- 1 cawan air pandan (9 helai daun pandan, dikisar dan ditapis)
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan santan
- 1 peket yis kering (Mauripan, 11g)
- Sedikit garam
- Sedikit pewarna hijau
Cara Penyediaan:
1. Satukan semua bahan di dalam sebuah mangkuk besar. Kacau sehingga sebati dan tidak berketul.
2. Masukkan pewarna hijau sedikit demi sedikit sehingga warna yang diinginkan tercapai.
3. Perap adunan selama 1 jam atau lebih. (Tip: Perap dalam bekas besar untuk mengelakkan adunan melimpah.)
4. Sapu sedikit minyak pada loyang untuk mengelakkan apam melekat.
5. Tuang adunan yang telah diperap ke dalam loyang.
6. Panaskan pengukus. Masukkan loyang berisi adunan dan kukus selama 30 minit atau sehingga apam masak. (Gunakan lidi atau pisau untuk mencucuk bahagian tengah apam—jika tidak melekat, apam sudah masak.)
7. Setelah masak, tutup api dan biarkan apam sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang.
8. Potong apam yang telah sejuk kepada saiz kecil.
9. Gaulkan potongan apam dengan kelapa parut yang telah dikukus bersama sedikit garam untuk menambah rasa lemak.
Tip Tambahan:
1. Jika anda ingin rasa yang lebih wangi, gunakan daun pandan segar untuk membuat air pandan.
2. Kukus kelapa parut terlebih dahulu supaya ia tahan lebih lama dan tidak cepat basi.
Sumber: Norhazlin Zakaria