.jpg)
Kalau ada pisang pastu tak tau nak buat apa boleh la buat apam pisang ni. Nak perabiskan pisang sebelum pisang jadi hitam dan membazir. Boleh la buat makan waktu sarapan. Pastu sambung pulak buat makan waktu minum petang.
Bahan-Bahan:
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula
- 1 cawan minyak masak
- 1 cawan pisang emas yang dilenyek
- 1 sudu besar susu manis
- 1 biji telur
- 1 sudu kecik baking powder
- 1 sudu kecik soda bicarbonat
Cara Membuat:
1. (Adunan basah): Blend telur dan gula sampai kembang (1minit). Kemudian masukan minyak masak, pisang dan esen pisang/esen vanila. Blend sampai sebati lebih kurang 1/2 minit.
2. (Adunan kering): Ayak tepung, baking powder, soda bicarbonat.
3. Campur adunan basah dan kering. Kacau sebati.
4. Masuk aduan dalam acuan sebanyak 3/4. Guna acuan apa pun boleh.
5. Kukus selama 30min. Pastikan penutup periuk dialas dengan kain untuk mengelakan air masuk ke dalam aduanan. Apabila dah 30minit, tutup api dan buka penutup periuk. Biarkan selama 1-2minit baru angkat apam dari periuk. Biarkan sejuk sedikit baru keluarkan dari acuan.
Selamat mencuba.
Sumber: AtiQah AZiz