Resepi Mee Kari Sedap, Lengkap Dengan Bahan Baru Ngamsoi



Selalu bila teringin nak makan Mee Kari, nak beli susah cari, jadi belajar terus cara nak masak dari mak. Kelakar awal2 sebab pertama kali masak je terus menjadi, terkejut jugak. Cumanya waktu tu masak “sesimple” boleh je.

Tapi sekarang, kalau nak jamu orang, bahan kalau boleh, kena lah lengkap baru ngamsoi. Boleh dikira rutin jugak, bila “family” nak makan, mereka suruh masak. Sedap katanya, jom cuba.

Bahan Kuah Kari:

  • Ayam atau daging
  • Tauhu pelampung (goreng sekejap)
  • 2 biji bawang merah besar (dikisar)
  • 3 biji bawang putih (dikisar)
  • 2 sb udang kering (dikisar)
  • 10 tangkai cili kering (dikisar)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 4 sb serbuk kari (bancuh dengan sedikit air)
  • 2 sb serbuk cili – optional (bancuh dengan sedikit air)
  • 1 kotak kecil santan
  • 1 cawan air
  • 1 pc kiub pati ayam

Bahan lain:

  • Mee kuning (celur sekejap)
  • Fishball (goreng&hiris)
  • Fishcake (goreng&hiris)
  • Tauge
  • Daun sup (hiris)
  • Lada merah/ hijau (hiris)
  • Bawang goreng
  • Limau kasturi
  • Telur rebus- belah dua

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dan masukkan serai, bahan kisar dan serbuk kari dan serbuk cili yang dah dibancuh dengan sedikit air

2. Tumis sampai pecah minyak. Masukkan ayam atau daging, biar bagi masak sekejap ya.

3. Lepastu baru masukkan santan dan air serta kiub pati ayam. Kepekatan kuah agak-agak saje ya, jangan cair/pekat sangat.

4. Perasakan dengan garam, gula dan perasa. Biar mendidih dan baru masukkan tauhu tadi. Siap!

Sumber: Bunga Jua