.jpg)
Bahan-Bahan:
- 600gm ayam (bertulang)
- 1sk serbuk kunyit
- 1sk garam
Perap semua bahan selama 30 minit.
Bahan Kisar A:
- 40gm halia
- 40gm bawang putih
- 20gm cili kering (direbus)
- 120gm bawang
Kisarkan kesemua bahan sehingga halus.
Bahan Kisar B:
- 120gm tomato
- 80gm lobak merah
- 10gm gajus
Kisarkan kesemua bahan sehingga halus.
Bahan Selebihnya:
- 200ml minyak masak
- 1 kayu manis
- 1 bunga lawang
- 4 bunga cengkih
- 4 buah pelaga
- 1 helai daun pandan
- 1 bawang besar holland
- 1 batang serai
- 1sk serbuk jintan putih
- 1sk serbuk ketumbar
- 1/2sk serbuk garam masala
- 80gm pes tomato dalam tin
- 80ml santan kotak
- Gula dan garam secukup rasa
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan gorengkan ayam yang telah diperap selama 3 minit atau separuh masak. Selepas 3 minit, angkat ayam dan toskan.
2. Guna minyak yang sama, gorengkan rempah 4 sekawan. Masukkan 1 biji bawang holland yang telah dihiris, goreng sehingga perang. Masukkan sehelai daun pandan.
3. Seterusnya, tuangkan bahan kisar A, tumis sehingga pecah minyak. Setelah pecah minyak, masukkan bahan kisar B dan masakkan selama 2 minit. Masukkan pula 80gm pes tomato.
4. Kemudian, masukkan ketulan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi. Masukkan juga ebatang serai yang diketuk serta serbuk jintan putih, serbuk ketumbar dan garam masala.
5. Tutupkan kuali dan biarkan masak selama 10 minit dengan api yang kecil. Selepas 10 minit, buka penutup kuali, tambahkan santan dan gaulkan. Tambahkan gula dan garam secukup rasa.
6. Renehkan selama 10 minit lagi. Tutupkan api dan ayam masak ros telah siap untuk dihidangkan. Selamat mencuba.
Sumber: Emmy Sakura