.jpg)
Terus teringat nak masak stew. Tengok dlm freezer guna bahan yg ada je laa. Sebab stew ni saya nak makan dengan nasi so saya x letak bancuhan tepung jagung untuk memekatkan nya. Stew ni juga sedap dimakan bersama roti. So untuk lunch saya mkn bersama nasi bila malam saya mkn dengan roti.
Bahan-Bahan:
- 500g daging
- 2 sb tepung gandum
- 3 sb mentega
- 2 ulas bawang putih - cincang halus
- 1 biji bawang besar - hiris
- 1 batang saleri - hiris
- 1 sb tomato puree
- Sedikit daun thyme
- Sedikit daun basil
- 2 helai daun bay
- 2 biji buah tomato- belah 4
- 1 sb lada hitam kasar
- 1 sb kicap manis
- 1 batang carrot
- 2 biji kentang belah 4
- Kacang peas
- 1 biji capsicum hiris
- Garam dan gula secukup rasa
Cara Membuat:
1. Rebus daging hingga empuk. Ketepikan.
2. Tumis bawang besar, bawang putih, saleri. Biar sampai kuning². Masukkan tepung gandum.
3. Masukkan tomato puree, bay, basil, thyme, lada hitam, tomato, kicap, kentang, carrot.
4. Masukkan daging dan air rebusan. Biar sampai mendidih, masukkan peas, capsicum, garam gula.
5. Tabur parsley. Kalau kurang pekat boleh tambah bancuhan tepung gandum.
Sumber: Nooryanis Al-Baraqwan