Resepi Biskut Arab Legend Gebu Dan Cair Dimulut


Biskut arab lejen tapi tetap ada peminatnya. Kalau ada yang suka boleh la try resepi yang sangat-sangat simple ni, kaknis kongsikan resepinya disini ye.

Bahan-Bahan:

  • 550 gm Tepung Gandum
  • 190 gm Minyak sapi tulen
  • 65 gm Butter/marjerin
  • 40 gm Gula icing
  • Sedikit gula castor untuk digaul nanti.

Cara Membuat:

1. Mula-mula sangai tepung gandum tapi kaknis bakar je dalam oven selama 10 minit dengan suhu 160c sebab nak cepat hehe. Kemudian sejukkan dulu sebelum diayak.

2. Sebatikan minyak sapi dengan butter. Kemudian masukkan gula icing. Kacau rata. Masukkan pula tepung gandum yang diayak tadi sikit demi sedikit.

3. Sebatikan adunan-uli. Adunan biskut arab ni jangan terlalu keras atau lembik. Bila dah tak lekat kat tangan tu dah ok la tu. Tapi kalau lembut sangat, tambahkan lagi tepung gandum.

4. Bila dah siap uli, boleh lah bulat-bulatkan. Bakar pada suhu 150c selama 30 minit (bergantung pada oven anda). Lepas masak, biarkan sejuk sebelum digaul dengan gula castor atau gula pasir halus.

Nak letak dalam papercup atau tidak ikut suka ye (adunan ni dapat lebih kurang 106pcs bergantung saiz kita buat). Selamat mencuba.

Sumber: Anis Awanis