.jpg)
Ralit makan sedaq-sedaq dah dekat setalam habis sorang. Ada juga owner-owner restoran minta, kakak halalkan resepi kakak ni untuk semua ya walau nak berniaga. So, kakak harap lepas ni ambil la resepi kot fb kakak ni yer.
Bahan-Bahan (untuk hidangan 4 – 5 orang makan):
- 1 – 1 1/2 Jantung jagung fresh dihiris isinya
- 3 cawan tepung gandum
- Udang kecil dibuang kulit (udang besar pun boleh)
- Daun kucai sikit (boleh juga daun bawang/daun sup) – dipotong-potong 1 inci
- Bawang besar 1/2 labu dimayang nipis-nipis
- Cili kering dipotong-potong buang biji (boleh guna cili besar)
- Kunyit serbuk 1/2 sudu kecil
- Margerin/butter 1 sudu besar (kakak guna buttercup)
- Sedikit garam dan serbuk Cukup Rasa
- Air kapur makan (bancuh kapur anggaran satu sudu kecil dengan air anggaran 400ml – agak-agak saja, biar air kapur tu jadi nin. Orang kedah kata nin tu maknanya jadi jernih).
Cara Membuat:
1. Sebelum kakak sediakan semua di atas, kakak akan bancuh dulu air kapur ni sebab kakak tak mau nak tunggu lama-lama. Kalau kita terus letak kapur dalam adunan tu nanti takot masa goreng cucoq tu akan meletup-letup tau. Jangan letak banyak sangat kapur tu nanti akan rasa pedaq (pahit), tu tak sedap cucoq nanti.
2. Hampa jangan sesekali dok pandai-pandai boh soda bikarbonat na, satni cucoq hampa makan minyak (berminyak! – geli tekak nak makan cucoq berminyak ni). Hampa bancuh semua bahan-bahan di atas, kepekatan bancuhan tu agak-agak jangan pekat sangat kot nanti keras. Jangan cair pulak nanti terbarai cucuoq hampa masa goreng.
3. Resepi ini sama dengan resepi cucur udang, gantikan jagung dengan taugeh, sama saja na. Kalau hampa nak goreng sikit, lebihan dia boleh masuk dalam peti ais. Kalau nak goreng keluarkan adunan tadi dari peti ais dan biar hilang sejuk tu. Kalau adunan pekat boleh tambah air sikit bagi lembut. Boleh tahan dua hari ye tepung ni kalau dalam peti ais.
Semoga perkongsian resepi kakak ini akan bermanfaat kepada semua terutama kepada pasangan-pasangan yang baru mendirikan rumahtangga. Hampa boleh tunjuk skil masak hampa dekat suami-suami hampa bila dok memerap di rumah. Hampa boleh share resepi ini yer, silakan.
Sumber: Roshadah Yaacob