.jpg)
Bahan-bahan Utama
- Daging lembu – dipotong tebal dan lebar
- 2-3 sudu besar rempah kari daging
- 2 batang serai – diketuk
- Air asam jawa – secukupnya
- 2-3 sudu besar kicap
- 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, pelaga)
- 1 sudu kecil gula (ikut rasa)
- Garam dan serbuk perasa – secukupnya
- Daun kari – segenggam
- Minyak masak – untuk menumis
Bahan Kisar (Blend)
- 2 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
Bahan Hiasan
- 1 biji tomato – dibelah empat
- 2-3 biji cili hijau – dibiarkan sebiji atau dibelah dua
- 1 biji bawang besar – dihiris tebal
Cara-cara Memasak Daging Masak Rempah
1. Masukkan daging ke dalam kuali bersama bahan kisar, rempah kari, serai, daun kari, 4 sekawan dan sedikit minyak.
2. Tambah sedikit air dan masak atas api sederhana sehingga daging menjadi empuk.
3. Setelah daging empuk, masukkan kicap, air asam jawa, garam, gula dan serbuk perasa. Gaul rata dan teruskan memasak sehingga kuah menjadi pekat.
4. Masukkan bahan hiasan – tomato, cili hijau dan bawang besar.
5. Gaul sebentar dan tutup api. Sedia untuk dihidangkan panas-panas bersama nasi!
Tips Tambahan
- Untuk lebih rasa, perap daging dengan sedikit garam dan rempah selama 30 minit sebelum masak.
- Jika suka pedas, boleh tambah cili kering kisar bersama bahan tumis.
- Daging batang pinang atau bahagian yang tidak berlemak sangat sesuai untuk masakan ini.
Penutup
Hidangan Daging Masak Rempah ini sangat sesuai untuk sajian istimewa keluarga mahupun kenduri kecil. Rempahnya tidak terlalu kuat tetapi cukup rasa. Cubalah hari ini!
Resepi asal dikongsi oleh: Masni Bahari