.jpg)
Jarang dah tengok makcik atau pakcik menjual kuih Apam Kampung Pandan ini. Mari cuba buat sendiri di rumah guna resepi ini. Tak susah nak buat pun, sebab resepi guna sukatan cawan.
Kuih ini juga mempunyai tekstur yang lembut dan sedikit berongga, dengan rasa manis yang ringan. Ia sering disajikan sebagai hidangan sarapan pagi, atau pencuci mulut di waktu petang bersama dengan kelapa parut yang dicampur dengan sedikit garam. Sangat sesuai dinikmati bersama-sama dengan segelas teh atau kopi.
Bahan-bahan:
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan gula
- 1 sudu makan yis
- 1 cawan air
- 1/2 cawan air pandan (kisar 5 helai daun pandan)
- Kelapa parut + garam
Cara-cara penyediaan:
1. Campurkan tepung gandum, gula, yis, air, dan air pandan dalam satu mangkuk.
2. Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
Perap adunan tersebut selama 1 jam 1/2.
3. Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah disapu dengan sedikit minyak, mengisi acuan hingga 3/4 penuh.
4. Kukus selama 15 minit untuk acuan kecil. Untuk acuan besar, kukus selama 45 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
5. Setelah masak, sejukkan kuih apam dan hidangkan bersama kelapa parut yang telah dicampur sedikit garam.
kuih apam kampung.
Selamat mencuba.
Sumber: Noor Baini Bakar