.jpg)
Resepi perkongsian dari Wan Haslina ini merupakan hasil ajaran dari mak mertuanya yang merupakan orang Thai. Tak tahu nak masak apa guna ayam? Jom cuba resepi Singgang Ayam Thai yang mudah untuk dimasak ini.
Confirm suami dan anak-anak makan berselera. Menambah nasi sampai 3 hingga 4 pinggan.
Bahan-bahan:
- Bawang putih
- Bawang merah
- Halia
- Lengkuas
- Kunyit hidup
- Serai
- Cili api
- Ayam
- Air
Cara-cara:
1. Tumiskan semua bahan kecuali air dan ayam. Masak sehingga naik bau.
2. Masukkan ayam dan goreng sekejap.
3. Tambahkan air secukupnya.
4. Letakkan garam dan serbuk perasa sehingga secukup rasa.
5. Biarkan mendidih sehingga ayam masak.
Siap, selamat mencuba!
Sumber: Wan Haslina Wan Ibrahim