.jpg)
Bahan A:
- 250 gram majerin/mentega
- 190 gram gula kastor
Bahan B:
- 5 biji telur gred B
Bahan C:
- 230 gram tepung gandum/tepung kek
- 1/2 sudu teh serbuk penaik
Bahan D:
- 50 gram susu penuh krim UHT
- 1 sudu teh esen buttervanilla
Bahan Pewarna:
- 2 sudu makan serbuk koko + 1/2 sudu teh coklat emulco
- 1 sudu teh pewarna pink + 1/2 sudu teh perasa strawberry
Cara Membuat:
1. Putar bahan A pada kelajuan perlahan selama 2 minit. Kaup balik adunan. Putar lagi dengan kelajuan sederhana selama 15 minit. Putar sehingga adunan ringan dan gebu. Tanda adunan sudah gebu, adunan tidak terjatuh bila diterbalikkan.
2. Seterusnya, masukkan bahan B satu persatu sambil memutar adunan. Masukkan bahan C yang telah diayak sesudu demi sesudu. Masukkan bahan D dan putar lagi selama 3-5 minit.
3. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 2 bahagian masukkan serbuk koko dan pewarna pink. Lagi 1 bahagian biarkan warna asli. Gris loyang dengan majerin dan kemudian lapik dengan kertas pembakar.
4. Masukkan adunan secara selang seli. Hentak loyang 3x untuk keluarkan angin di dalam kek. Dan lorekkan permukaan kek. Bakar kek pada suhu 150C selama 60 minit atau sehingga masak.
Nota:
- Saya guna loyang 8 inci.
- Kek ni manis-manis buah, jika suka manis boleh tambah gula sehingga 200-210 gram.
- Kek ni boleh dibakar atau dikukus.
Kaedah Bakar: Bakar pada suhu 150C, api atas bawah, padam kipas, rak tengah dan dibakar selama 50-60 minit bergantung pada oven masing-masing.
Kaedah Kukus: Gunakan api sederhana, dan pastikan sebelum masukkan adunan, air dalam kukusan mendidih. Balut penutup pengukus dengan tuala supaya air wap tidak jatuh ke permukaan kek. Jika tidak tutup permukaan kek akan menjadi tidak cantik.
Sumber: Ika Zul