Resepi Ikan Masak Asam Jawa – Pedas, Masam & Menyelerakan



Kalau dah buntu fikirkan menu harian, ikan masak asam jawa adalah pilihan paling ringkas dan sedap. Perpaduan rasa pedas dan masam menjadikan lauk ini sesuai untuk makan tengah hari bersama nasi panas. Sesuai dimasak dengan pelbagai jenis ikan seperti kembung, selar, atau kerisi.

Bahan-Bahan

  • 1 ekor ikan (kembung/selar/kerisi) – digoreng terlebih dahulu
  • 1 biji bawang besar – dihiris
  • 3 ulas bawang putih – dihiris nipis
  • 1 inci halia – dihiris
  • Cili padi – ikut tahap kepedasan yang diingini
  • 2 sudu besar air asam jawa pekat (dibancuh dengan sedikit air)
  • Garam, gula dan serbuk perasa (seperti ajinomoto) – secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Cara-Cara Memasak

  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili padi sehingga layu dan wangi.
  2. Masukkan air asam jawa yang dibancuh pekat ke dalam tumisan. Biarkan mendidih seketika.
  3. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya. Kacau rata.
  4. Masukkan ikan yang telah digoreng ke dalam kuah. Biarkan mereneh selama beberapa minit agar ikan menyerap rasa kuah asam.
  5. Angkat dan sedia untuk dihidang bersama nasi panas.

Tips Tambahan

  • Gunakan ikan yang segar untuk rasa yang lebih enak.
  • Jika suka lebih berkuah, tambahkan sedikit air semasa memasak kuah asam jawa.
  • Boleh juga tambahkan hirisan tomato atau bendi untuk versi lebih berwarna.

Penutup

Ikan Masak Asam Jawa ini sangat mudah dan cepat disediakan. Sesuai untuk anda yang sibuk tetapi tetap mahukan hidangan yang enak dan membuka selera. Cubalah resepi ini hari ini dan nikmati keaslian rasa pedas dan masam yang menyelerakan!

Resepi asal oleh: Puan Oja Airis