Resipi Kuih Lapis Pandan Lembut Elok



Lama tak buat kuih muih. Daun pandan pun tengah ada banyak stock. Maka terhasillah kuih lapis pandan ni untuk sarapan pagi ni. Cara nak buat pun mudah.

Bahan-Bahan:

  • 125 gr tepung beras
  • 125 gr tepung ubi kayu
  • 25 gr tepung pulut
  • 100 gr gula
  • 1 kotak/200 ml santan
  • 300 ml air
  • 25 ml jus pandan
  • 1/2 sdt garam

Cara Membuat:

1. Satukan kesemua bahan kecuali jus pandan. Tapis dan bahagikan kepada 2 bahagian. 1 adunan ketepikan, lagi 1 adunan letak jus pandan.

2. Panaskan kukusan, alaskan plastik pada loyang. Masukkan adunan pandan dan kukus selama 10 minit. Lapiskan pula adunan santan, kukus selama 7 minit.

3. Ulangi sehingga habis, setiap lapisan 7 minit dan lapisan terakhir 20 minit guna api sederhana supaya permukaan kuih licin dan cantik.

4. Biarkan kuih betul-betul sejuk barulah di potong menggunakan pisau plastik. Selamat mencuba and happy cooking!

Nota: Untuk jadikan kuih tahan lebih lama dari basi, lepas siap kukus, bukak penutup kukusan dan biarkan atas api dalam 5 minit, supaya wap air atas kuih kering dan kuih tak cepat basi.

Sumber: Kuali Helena