.jpg)
Bahan A:
- 150 gram gula merah (ketuk atau potong menjadi ketulan kecil)
- 20 gram gula merah thai (kalau takde boleh skip, tukar kepada gula merah juga)
- 750ml air
- 10 gram serbuk agar-agar
Bahan B:
- 100ml santan
- 50ml air
- 2 biji telur
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil esen vanila
Bahan C:
- 50 gram butter
- 5 gram serbuk agar-agar
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil esen vanila
- 100 gram susu pekat
- 30 gram gula
- 500ml air
- 2 biji kuning telur
Cara Membuat:
1. Masak bahan A sehingga semua gula larut dan mendidih. Tapis dan masukkan semula dalam periuk dan masak guna api yang perlahan. Satukan semua bahan B dan kacau sebati.
2. Masukkan bahan B ke dalam bahan A dalam periuk dan kacau sehingga adunan menjadi lumut yang banyak dan tebal. Biarkan adunan mendidih selama 3-5 minit untuk mendapatkan lumut yang cantik. Jika sukakan ketulan lumut yang kecil, kerapkan kacau adunan dan sebaliknya.
3. Tutup api dan biarkan sehingga wap panas agar-agar hilang dan menjadi sedikit suam sebelum dimasukkan ke dalam acuan (tujuan untuk mendapatkan tekstur agar-agar lumut sepenuhnya tanpa mendapan.
4. Sementara itu, masak bahan C kecuali butter sehingga sebati dan mendidih. Tutup api. Masukkan butter dan kacau sehingga butter cair dan sebati. Pastikan api ditutup.
5. Apabila lapisan agar-agar gula merah sudah sedikit keras, tuang lapisan agar-agar butter secara perlahan dan merata sehingga habis. Simpan dalam peti sejuk selama 3-4 jam sebelum dinikmati.
Sumber: Ayu Abdull Rashid