Sourcream Buttercake Sejenis Kek Butter Tapi Lebih Sedap



Nak share sourcream buttercake yang highly recommended untuk dicuba. Sejenis kek butter tapi lagi sedap, serius. Kek ni kena guna pure butter kalau nak betul-betul sedap. Resepi ada kat bawah,

Bahan-Bahan:

  • 250gm butter anchor
  • 300gm gula pasir halus
  • 290gm tepung naik sendiri
  • 200gm sourcream (Brand Sunglo)
  • 6 biji telur A
  • 1/2 cup susu cair/susu full cream
  • Esen Vanilla

Cara Membuat:

1. Pukul butter dan gula sampai kembang ringan. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanila. Masukkan tepung secara selang seli dengan sourcream.

2. Seterusnya, masukkan susu cair atau susu full cream. Masukkan adunan dalam loyang dan bakar sekitar 40 minit dengan suhu 170c darjah atau sampai masak.

3. Saya guna loyang 10 inci so dapat kek besar tebal dalam seinci lebih, macam dalam gambar. Just nice nak potong macam kiub tu. If guna loyang 7 inci boleh dapat dua biji kek.

Sumber: Siti Suhaida Mohd Sani