Rempeyek Bilis Kacang Hijau Rangup dan Halus



Resipi rempeyek ni paling mudah nak buat. Tak perlu kisar bahan, tak perlu santan, kos bajet. Memang mudah, tak perlu guna acuan buat rempeyek pun. Sekali suap susah nak stop makan!

Bahan-Bahan:

  • 1 Bungkus tepung beras (500gm)
  • 1 sudu besar Jintan putih
  • 1 sudu besar jintan manis
  • 3 biji telur
  • 20 helai daun limau purut dimayang halus
  • 2 sudu besar Ikan bilis
  • Serbuk pati ayam, Garam dan aji secukup rasa
  • 3 sudu besar air kapur sirih
  • 5-6 sudu besar kacang hijau yang telah direndam hingga kembang (rendam lebih kurang 1 hari. Kalau nak masak esok, malam tu boleh rendam dulu kacang hijau)
  • 1 mangkuk kecil ikan bilis – yang ni jangan campur dalam adunan

Cara Membuat:

Satukan semua bahan dalam satu bekas besar kecuali 1 mangkuk bilis dan masuk air sedikit demi sedikit sambil kacau sebati. Adunan mesti cair.

Cara Goreng:

Minyak mesti banyak. Jirus minyak panas tepi kuali dan tuang perlahan-lahan adunan ditepi kuali. Letak ikan bilis atas adunan, siram minyak 2 hingga 3 kali atas adunan dan kikis adunan dengan segera sehingga masuk ke dalam minyak. Goreng hingga perang atau masak. Siap.

Sumber: Aisyah Humaira