Resepi Agar-Agar Kelapa Memang Sedap Dan Menyegarkan



Jom cuba buat agar-agar kelapa menggunakan air dan isi kelapa muda asli ni, memang sedap dan rasa menyegarkan. Resepi yang mudah, sesiapa pun boleh buat.
  • Guna Loyang 10 inci
  • Saya pakai 1 biji kelapa muda. Akan dapat lebih kurang 1 liter air kelapa

Bahan Lapisan Pertama:

  • 1 setengah cawan air
  • 1 cawan air kelapa
  • 70g gula
  • 5 gram agar-agar serbuk
  • 60 gram santan kotak
  • 1 sudu kecil garam

Bahan Lapisan Kedua:

  • 2 cawan air
  • 3 cawan air kelapa
  • 150g gula
  • 5 gram agar-agar serbuk

Cara Buat Lapisan Pertama:

1. Dalam keadaan api tertutup, masukkan 1 setengah cawan air + 1 cawan air kelapa, 70g gula dan 5 gram agar-agar serbuk. Kacau sebati semua hingga sebati. Dah sebati baru on api, guna api perlahan saja.

2. Kacau dalam 2-3 minit baru masukkan 60gram santan kotak. Saya pakai santan KARA. Masukkan 1 sudu kecil garam, dan kacau hingga mendidih. Bila dia dah mendidih, jangan kacau dan biarkan selama 2-3 minit. Lepas tu baru off api.

3. Tuangkan dalam loyang dan biarkan ia mengeras pada suhu bilik je. Maksudnya letak dekat luar je, pastikan persekitaran anda bersih.

Cara Buat lapisan Kedua:

4. Masukkan kesemua bahan untuk lapisan kedua. Kacau sebati baru hidupkan api. Perlahan saja kacau sampai naik wap, kemudian tapiskan.

5. Ambil agar-agar yang dah keras tadi, cucuk sebanyak mungkin. Step ni PENTING supaya lapisan melekat. Kena cucuk banyak-banyak tau supaya lapisan melekat dengan kuat.

6. Seterusnya, tuang sikit demi sedikit. Dah habis adunan, masukkan pula isi kelapa. Ikut kreativiti anda. Biarkan agar-agar diluar selama 40 minit, baru sejukkan dalam peti sejuk selama 2-3 jam. Bila dah siap dan boleh makan.

Selamat Mencuba!

Sumber: Muhammad Ali