
Bahan-Bahan:
- Agar-agar bertali
- Air (+-)
- Gula pasir (+-)
- Gula batu
- 1 tin longan
- Buah strawberry (Belah dua)
- Buah mangga (potong dadu)
- Buah kiwi (potong bulat)
- Biji selasih (rendam dengan air panas)
Cara Membuatnya:
1. Masak agar-agar dengan air sampai hancur. Sambil-sambil tunggu agar-agar hancur, bolehlah akak-akak sediakan buah-buahan mengikut citarasa. Basahkan dulu loyang atau acuan dengan sedikit air dan ketepikan.
2. Kemudian barulah masukkan gula pasir dan gula batu. Setelah agar-agar dan gula dah betul-betul hancur, masukkan pula air longan tadi dan biarkan agar-agar tadi betul-betul MENDIDIH barulah tutup api.
3. Larutkan dulu sedikit agar-agar tadi ke dalam loyang, taburkan biji selasih dan buah-buahan mengikut citarsa akak-akak. Biarkan sebentar selama 5 minit barulah masukkan lebihan agar-agar tadi.
4. Biarkan seketika sehingga wap hilang barulah masukkan ke dalam peti. Tadaa dah siap. Sedap dimakan sejuk-sejuk, tak sedar seloyang dah habis. Rasanya manis-manis masam buah. Selamat mencuba ye.
Nota:
- Wajib masukkan sedikit gula batu untuk nampak bagi agar-agar berkilat.
- Masak agar-agar hingga betul-betul mendidih supaya bila dah keras agar-agar tak cepat berair.
- Saya masak agar-agar & gula takda sukatan, sebab masak ikut suka hati. So akak-akak boleh agak-agak la ye.
- Campurkan sekali air longan untuk menaikkan lagi rasa agar-agar tadi, so takda la rasa kosong agar-agar kita tu.
- Buah apa pun tak kisah lagi banyak lagi sedap.
- Agar-agar mestilah dimasukkan ke dalam loyang/acuan masa masih panas, bertujuan supaya buah akan jadi lembut, mudah dipotong tak tak hancur.
Sumber: Sya Qiela