Resepi Agar-Agar Cermin atau Puding Mixed Fruits



Okey atas permintaan ramai saya dah sertakan resepi agar-agar cermin. Sedap dimakan sejuk-sejuk, tak sedar seloyang dah habis. Rasanya manis-manis masam buah. Selamat mencuba ye.

Bahan-Bahan:

  • Agar-agar bertali
  • Air (+-)
  • Gula pasir (+-)
  • Gula batu
  • 1 tin longan
  • Buah strawberry (Belah dua)
  • Buah mangga (potong dadu)
  • Buah kiwi (potong bulat)
  • Biji selasih (rendam dengan air panas)

Cara Membuatnya:

1. Masak agar-agar dengan air sampai hancur. Sambil-sambil tunggu agar-agar hancur, bolehlah akak-akak sediakan buah-buahan mengikut citarasa. Basahkan dulu loyang atau acuan dengan sedikit air dan ketepikan.

2. Kemudian barulah masukkan gula pasir dan gula batu. Setelah agar-agar dan gula dah betul-betul hancur, masukkan pula air longan tadi dan biarkan agar-agar tadi betul-betul MENDIDIH barulah tutup api.

3. Larutkan dulu sedikit agar-agar tadi ke dalam loyang, taburkan biji selasih dan buah-buahan mengikut citarsa akak-akak. Biarkan sebentar selama 5 minit barulah masukkan lebihan agar-agar tadi.

4. Biarkan seketika sehingga wap hilang barulah masukkan ke dalam peti. Tadaa dah siap. Sedap dimakan sejuk-sejuk, tak sedar seloyang dah habis. Rasanya manis-manis masam buah. Selamat mencuba ye.

Nota:

  • Wajib masukkan sedikit gula batu untuk nampak bagi agar-agar berkilat.
  • Masak agar-agar hingga betul-betul mendidih supaya bila dah keras agar-agar tak cepat berair.
  • Saya masak agar-agar & gula takda sukatan, sebab masak ikut suka hati. So akak-akak boleh agak-agak la ye.
  • Campurkan sekali air longan untuk menaikkan lagi rasa agar-agar tadi, so takda la rasa kosong agar-agar kita tu.
  • Buah apa pun tak kisah lagi banyak lagi sedap.
  • Agar-agar mestilah dimasukkan ke dalam loyang/acuan masa masih panas, bertujuan supaya buah akan jadi lembut, mudah dipotong tak tak hancur.

Sumber: Sya Qiela