Resepi Ayam Masak Merah Cara Tukang Masak Katering



Guna resepi masak merah ni boleh pelbagaikan lauk, boleh gantikan dengan ikan, udang, atau sotong. Tak perlu guna sos pun tapi kuah tetap pekat melikat.

Bahan-Bahan:

  • 2 ekor Ayam @ Udang @ Sotong – Garam Kunyit kan, goreng 1/2 masak.
  • Cili Boh/Giling 2 senduk
  • Serbuk Cili Babas 2 Sudu Makan
  • Susu Cair 1/2 tin
  • Tomato Puree 1/2 Tin Panjang
  • Daun Pandan 2 helai
  • Bunga Lawang 2 biji*
  • Kulit Kayu Manis 1 batang*
  • Buah Pelaga 5 biji*
  • 6 Sudu besar Gula
  • 1 Sudu Garam
  • 2 Sudu Besar Secukup RASA Maggi @ Kiub Pati Ayam
  • 1/2 cawan Cili Sos

Bahan Blender –

  • Serai 2 batang
  • Halia 3 inci
  • Bawang Holland 1 Labu
  • Bawang Putih 7 ulas

Cara Memasak:

1. Panaskan Minyak. Masuk bahan tumis yang bertanda (*) dan daun pandan. Masukkan pula bahan blender 1/2 dulu. Agak garing masukkan cili serbuk dan cili giling. Masak hingga pecah minyak kemudian masukkan lebihan bahan blender.

2. Biar mendidih, masukkan gula, tomato puree dan susu cair serta tambah air 2 gelas. Biar mendidih hingga pecah minyak. Masukkan ayam yang digoreng. Biar mendidih hingga pecah minyak.

3. Seterusnya, masukkan cili sos. Seimbangkan rasa manis dan masin ikut selera anda. Tambah garam serta tabur bawang besar yang dipotong. Juga boleh tabur kacang peas dalam tin. Dah siap.

Warna masak merah bergantung kepada warna merah cili dan tomato puree. Boleh makan bersama dengan nasi tomato, dalca tulang dan sayur-syuran jelatah timun dan nenas. Selamat mencuba.

Sumber: Mommy Yoi