Resepi Apom Lenggang Kuih Terkenal Di Sebelah Utara



Kuih kegemaran masa kecik-kecik. Kuih ni sangat famous belah utara. Tak sangka menjadi apom lengang sis. Tepi-tepi tu crunchy sangat, tengah tu lembut, sebijik rasa macam makan kat pasar malam.

Bahan-Bahan:

  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan gula
  • 1 biji telur
  • 1 cawan air
  • 1 cawan santan
  • 1/2 cawan kelapa parut jika suka, tak bubuh pun tak apa
  • 1 st mauripan
  • Sedikit gram

Cara Membuatnya:

1. Masukkan semua bahan dalam blender kecuali kelapa parut. Blend semua bahan dan tapis ke dalam bekas dan tutup. Perap selama sejam. Kemudian buka dan kacau adunan serta masukkan kelapa parut. Kacau hingga sebati.

2. Seterusnya, panaskan kuali, sapu minyak dan masukkan adunan sesenduk ke dalam kuali. Kemudian lenggang la dan tutup dengan tudung periuk. Bila apom agak masak dan kekuningan, boleh la angkat dan gulung. Dah siap. Selamat mencuba.

Sumber: Nor Atika Nazirah