Resepi Cucur Udang Ranggup Luar Lembut Di Dalam



Cucur udang ini mempunyai tekstur yang tidak kering malah gebu, rangup di luar serta lembut di dalam. Tambahan lagi, resipi ini tidak kedekut bahan! Penuh dengan isi udang serta sayur.

Bahan-Bahan:

  • Tepung gandum 1/2 kilo (tak kisah cap apa)*
  • Serbuk kunyit sedikit (jika perlu)*
  • Garam secubit*
  • Gula 2 sudu besar*
  • Telor 1 biji*
  • Sedikit serbuk soda bikarbonat*
  • Daun Kuchai
  • Taugeh
  • Udang – cuci bersih tanpa membuang kulit

Cara-cara Membancuh Adunan Tepung:

1. Campur semua bahan-bahan bertanda * gaul-gaul rata. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit gaul-gaul sampai sebati sehingga hilang ketulan-ketulan tepung.

2. Setelah sebati semua baru masukkan daun kuchai, taugeh dan udang. Gaul-gaul rata ketepikan rehatkan doh sebentar anggaran masa setengah jam.

3. Setelah cukup tempoh perapan bolehla digoreng seperti cucur-cucur yang biasa kita buat. Lebihkan dan panaskan minyak terlebih dahulu kemudian baru tuangkan aduanan dengan menggunakan tangan, toskan setelah masak.

Bahan-Bahan Untuk Kuah Kacang:

  • Setengah kilo kacang tanah yang digoreng tanpa minyak atau disangai, buangkan kulit dan kemudian kisar kering sehingga hancur.
  • 15 biji Cabai kering potong dan rendamkan dengan air sehingga kembang*
  • Bawang besar 1 labu*
  • Bawang putih 2 ulas*
  • Serai 1 batang*

Cara-cara Membuat Kuah Kacang:

1. Kisar semua bahan-bahan bertanda * kemudian masukkan minyak ke dalam periuk untuk menumis, setelah itu masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi.

2. Masak sehingga pecah minyak kemudian masukkan air dan kacang tanah yang dikisar, anggaran air mengikut kepekatan citarasa kuah masing-masing.

3. Masukkan gula, garam secukup rasa dan bahan perasa jika perlu, masak sehingga pecah minyak dan betul-betul masak. Kemudian tutup api, siap! dan boleh dihidangkan bersama cucur udang tadi.

Selamat mencuba semua, semoga berjaya.

Sumber: Mazitah Ahmad Nur Solehah