
Kononnya nak testing acuan yang baru beli. So, buatlah puding laici. Masa masak tu terlambat tutup api, so bahagian atas tu dah macam agar-agar santan pulak dah. Bila keluarkan dari acuan, nampak ada dua tona warna.
Bahan-Bahan:
- Serbuk agar agar 10g
- 1 tin laici
- 1 tin susu cair
- Air 3 cawan
- Gula setengah cawan. Kalau suka manis boleh tambah
- Gula batu 2 atau 3 biji
Cara Memasak:
1. Asingkan air laici dengan buahnya. Buah laici boleh hiris atau carik-carik. Campurkan serbuk agar-agar, air dan air laici, kacau hingga larut. Api jangan besar sangat ye.
2. Masuk gula, kacau lagi, bila dah larut masukkan pulak susu cair dan gula batu. Bila nampak dah mula nak mendidih, boleh tutup api. Kalau nak buat dua tona warna ni, kena tunggu sampai betul-betul mendidih, macam buat agar-agar santan.
3. Sebelum tuang dalam acuan, sejukkan sekejap. Buah laici tu susun dalam acuan. Kemudian boleh la masukkan dalam peti sejuk. Hidangkan sejuk-sejuk lebih sedap.
Sumber: Sarah Alias