Masak apa hari ni? Mak buat Ikan Masak Acar – lauk lama tapi rasa dia memang padu! Campur masam, manis, pedas… memang terangkat! Sekali buat confirm bertambah nasi. Jom mak tunjuk cara nak masak!
Bahan-Bahan:
- 2 ekor ikan tongkol (basuh bersih dan potong)
- garam, kunyit
- minyak masak secukupnya
- segenggam cili kering (basuh, potong dan rendam air panas sampai lembut)
- 4 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 inch halia
- air secukupnya
- sekeping gula kabung/nisan/melaka
- gula & cuka secukup rasa
- 2 ke 3 sudu Kicap Manis Mahsuri
Nota: boleh ditambah timun, lada potong atau lobak merah.
Cara Memasak:
1. Perap ikan dengan garam dan serbuk kunyit secukup rasa. Biar dalam 10 minit. Panaskan minyak, goreng ikan hingga garing. Angkat dan biarkan ditepi.
2. Kisar cili kering, 3 biji bawang besar, bawang putih & halia dengan sedikit air sampai halus. Sebiji lagi bawang besar dipotong 4.
3. Panaskan semula minyak goreng ikan tadi, tumis bahan kisar & bawang besar potong sampai garing.
4. Masukkan air secukupnya. Tambah gula kabung, kicap manis Mahsuri, garam, gula & cuka secukup rasa. Kacau rata dan biar hingga mendidih.
5. Masukkan ikan goreng dan kacau sampai semua sebati dan pekat. Tutup api.
Sumber: Nur Fakhira Mohd Rosli
.jpg)