Resepi Ikan Masak Acar Paling Power – Sekali Rasa Nak Lagi


Masak apa hari ni? Mak buat Ikan Masak Acar – lauk lama tapi rasa dia memang padu! Campur masam, manis, pedas… memang terangkat! Sekali buat confirm bertambah nasi. Jom mak tunjuk cara nak masak!

Bahan-Bahan:

  • 2 ekor ikan tongkol (basuh bersih dan potong)
  • garam, kunyit
  • minyak masak secukupnya
  • segenggam cili kering (basuh, potong dan rendam air panas sampai lembut)
  • 4 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inch halia
  • air secukupnya
  • sekeping gula kabung/nisan/melaka
  • gula & cuka secukup rasa
  • 2 ke 3 sudu Kicap Manis Mahsuri

Nota: boleh ditambah timun, lada potong atau lobak merah.

Cara Memasak:

1. Perap ikan dengan garam dan serbuk kunyit secukup rasa. Biar dalam 10 minit. Panaskan minyak, goreng ikan hingga garing. Angkat dan biarkan ditepi.

2. Kisar cili kering, 3 biji bawang besar, bawang putih & halia dengan sedikit air sampai halus. Sebiji lagi bawang besar dipotong 4.

3. Panaskan semula minyak goreng ikan tadi, tumis bahan kisar & bawang besar potong sampai garing.

4. Masukkan air secukupnya. Tambah gula kabung, kicap manis Mahsuri, garam, gula & cuka secukup rasa. Kacau rata dan biar hingga mendidih.

5. Masukkan ikan goreng dan kacau sampai semua sebati dan pekat. Tutup api.