Tak payah tunggu kenduri, tak payah tunggu raya — masak sendiri je kat rumah pun boleh rasa macam makan kat hotel! Nak makan dengan nasi beriani ke, nasi minyak, roti jala atau roti canai pun ngam sangat. Resepi ni mak-mak confirm suka sebab senang, bahan pun tak renyah sangat.
Jom mak ajar cara nak buat, ikut step by step, gerenti menjadi!
Bahan-Bahan:
- 1 ekor ayam – dipotong
- 1 tangkai daun ketumbar
- 2 biji tomato – dipotong
- 5 sudu besar rempah beriani
- 5 sudu besar sos tomato
- 3 sudu besar tomato puree
- 3 susu besar bawang goreng
- 1/2 cawan kismis
- 1/2 cawan susu cair
- Sedikit air
- Garam dan gula secukupnya
- 1 biji bawang besar – dihiris
- 6 biji bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- 1 1/2 in halia*
- 4 biji cili hijau* – semua bahan dikisar
Cara Memasak:
1. Ayam dibersihkan dan digaul bersama kunyit dan garam. Goreng setengah masak.
2. Tumis bawang besar dan bahan yang dikisar hingga wangi. Masukkan rempah beriani, daun ketumbar dan sedikit air dan kacau sebati.
3. Masukkan tomato puree, tomato sos, kismis, bawang goreng dan buah tomato. Kacau rata.
4. Masukkan susu cair dan ayam sambil kacau hingga ayam masak. Perasakan garam dan gula secukupnya. Sedia dihidang.
Sumber: Zam Zuhaini Khalid
.jpg)